Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το μεγάλο λάθος της κρεατοφαγίας

από το παρακάτω κείμενο:
" Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιείται υπέρ των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι ότι η χρήση της βιοτεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή σε όλο τον κόσμο και ότι η μη γενετικά τροποποιημένες και βιολογικές καλλιέργειες από μόνες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αρκετή τροφή για όλους. Η αλήθεια, όμως είναι ότι οι βιολογικές καλλιέργειες από μόνες τους αρκούν για να ταΐσουν όλον τον πλανήτη -το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο που καλλιεργούμε και παράγουμε την τροφή μας, το οποίο έχει να κάνει με το να βάλουμε τέλος στο βιομηχανοποιημένο τρόπο καλλιέργειας που καταστρέφει την υγεία μας, αλλά και τον πλανήτη."
" Επιστήμονες μετά από πειράματα ανακάλυψαν ότι αν έδιναν το συκώτι ενός αρρώστου ζώου σαν τροφή στα ψάρια, τα ψάρια θα προσβάλλονταν από καρκίνο. Ο διάσημος φυτοφάγος γιατρός J. Η. Kellog όταν μια φορά έτρωγε ένα φυτικό γεύμα είπε: «είναι πολύ ωραίο να απολαμβάνεις το φαί σου χωρίς να πρέπει να ανησυχείς από τι μπορεί να είχε πεθάνει». "
 " Οι κοινωνίες μπορούν να θρέψουν 40 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σήμερα είμαστε περίπου 7,35 δισεκατομμύρια -από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ (USA Census Bureau) όμως πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Εάν υπάρχουν -ή μπορούν να υπάρξουν- αγαθά και τροφή για όλο τον πληθυσμό της γης τότε τι γίνεται με την τροφή; Που βρίσκεται; Ας κοιτάξουμε ποιος ελέγχει τα τρόφιμα και πώς "



Οι πρόγονοι μας πάντα έτρωγαν κρέας;
 
Όχι! Μετά από πολλές σπουδές κι έρευνες, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας ήταν φυτοφάγοι και δεν έτρωγαν κρέας εκτός από περιόδους που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλοιώς. Ήταν κατά την διάρκεια του τελευταίου μεγάλου παγετώνα όταν η κανονική τους τροφή που αποτελείτο από φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί και τα πρώτα ανθρώπινα όντα έπρεπε να αρχίσουν να τρώνε σάρκες ζώων για να μπορέσουν να επιζήσουν.
Δυστυχώς η συνήθεια αυτή να τρώει κρέας συνεχίστηκε και μετά από τον παγετώνα είτε από ανάγκη (όπως οι Εσκιμώοι και άλλες φυλές που ζουν πολύ βόρεια) είτε από συνήθεια, είτε από έλλειψη κατάλληλης γνώσης. Όμως διαμέσου της ιστορίας υπήρξαν άτομα ή και ομάδες ανθρώπων που κατανόησαν την σπουδαιότητα μιας αγνής διατροφής για υγεία, διανοητική διαύγεια, ή πνευματικούς λόγους και οι οποίοι έχουν παραμείνει φυτοφάγοι.

Μα δεν είναι φυσικό για τους ανθρώπους να τρώνε κρέας;
Όχι! Οι επιστήμονες ξέρουν ότι η διατροφή κάθε ζώου ανταποκρίνεται στην δομή της φυσιολογίας του. Η ανθρώπινη φυσιολογία, οι λειτουργίες του σώματός του και το πεπτικό του σύστημα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά των σαρκοφάγων ζώων. Σύμφωνα με την διατροφή τους μπορούμε να διαιρέσουμε τα σπονδυλωτά ζώα σε τρεις ομάδες: Τα σαρκοφάγο, τα χορτοφάγο, και τα φρουτοφάγα. Ας κοιτάξουμε κάθε ομάδα προσεκτικά και ας δούμε που ανήκει ο άνθρωπος.

Σαρκοφάγα
Τα σαρκοφάγο ζώα, όπως το λιοντάρι, ο σκύλος, ο λύκος, η γάτα κλπ, έχουν πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που τα τοποθετούν ξεχωριστά από όλα τα άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου. Όλα έχουν ένα πολύ απλό και κοντό πεπτικό σύστημα – μόνο 3 φορές το μήκος του σώματός τους. Αυτό γίνεται γιατί οι σάρκες σαπίζουν πολύ γρήγορα και τα προϊόντα αυτής της σήψης γρήγορα δηλητηριάζουν το αίμα, εάν μείνουν πολύ χρόνο στο σώμα. Έτσι ένα κοντό πεπτικό σύστημα έχει εξελιχτεί για γρήγορη εξαγωγή των σηπτικών βακτηριδίων της αποσυντεθημένης σάρκας και στομάχια με δέκα φορές περισσότερο υδροχλωρικό οξύ (για να χωνέψουν σκληρούς ιστούς και κόκκαλα). Τα σαρκοφάγο ζώα κυνηγούν στις κρύες νύχτες και κοιμούνται την ημέρα που κάνει ζέστη, δεν χρειάζονται ιδρωποιούς αδένες για να δροσίζουν το σώμα τους και γι’ αυτό δεν ιδρώνουν από το δέρμα τους αλλά από την γλώσσα τους.

Από την άλλη πλευρά τα φυτοφάγα ζώα όπως η αγελάδα, το άλογο, το ελάφι κλπ. περνούν πολλή ώρα στον ήλιο μαζεύοντας την τροφή τους και ιδρώνουν ελεύθερα από το δέρμα τους για να δροσίσουν το σώμα τους. Αλλά η πιο κύρια διαφορά μεταξύ των σαρκοφάγων και των υπολοίπων ζώων είναι τα δόντια τους, και τα κοφτερά τους νύχια. Όλα τα σαρκοφάγα αφού πρέπει να σκοτώνουν κυρίως με τα δόντια τους έχουν πολύ δυνατά σαγόνια και μυτερά, μακριά δόντια, οι κυνόδοντες μπορούν να τρυπούν σκληρά δέρματα και να σκίζουν την σάρκα. Δεν έχουν τραπεζίτες (επίπεδα δόντια) που τα φυγοφάγα ζώα χρειάζονται για να αλέθουν την τροφή τους. Ανόμοια με τα σιτηρά, οι σάρκες δεν χρειάζεται να μασηθούν στο στόμα για να διευκολυνθεί η πέψη· χωνεύονται κυρίως στο στομάχι και στα έντερα. Μια γάτα για παράδειγμα δεν μπορεί να μασήσει σχεδόν καθόλου.

Φυτοφάγα
Τα φυτοφάγα ζώα (ελέφαντες, αγελάδες, πρόβατα κλπ), ζουν με χορτάρι, χόρτα και άλλα φυτά, τα περισσότερα των οποίων είναι τραχιά και ογκώδη. Η χώνεψη τέτοιου είδους τροφής αρχίζει στο στόμα με το ένζυμο πτυαλίνη στο σάλιο. Αυτές οι τροφές πρέπει να μασηθούν καλά και να ανακατευθούν επίσης καλά με την πτυαλίνη για να διαποτιστούν. Γι αυτό το λόγο τα φυτοφάγα έχουν 24 ειδικούς τραπεζίτες και μια ελαφριά προς τα πλάγια κίνηση για να αλέσουν την τροφή τους, αντίθετα με την αποκλειστική επάνω κάτω κίνηση των σαρκοφάγων. Δεν έχουν νύχια ή μυτερά δόντια, πίνουν ρουφό- ντας το νερό αντίθετα με τα σαρκοφάγα που το φέρνουν στο στόμα τους με την γλώσσα τους.

Εφ’ όσον δεν τρώνε τροφές που σαπίζουν γρήγορα όπως τα σαρκοφάγα, η τροφή τους κάνει πολύ χρόνο για να περάσει, έχουν πολύ μακρύτερο πεπτικό σύστημα, έντερα που είναι δέκα φορές το μήκος του σώματός τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή με κρέας έχει καταστροφικά αποτελέσματα στα φυτοφάγα. Ο Dr. William Collins ένας επιστήμονας στο New York Maimonedes Medical Center ανακάλυψε ότι τα σαρκοφάγα ζώα έχουν σχεδόν μια απεριόριστη ικανότητα να χειρίζονται τα κορεσμένα λίπη και την χοληστερίνη. Εάν ένα τέταρτο του κιλού ζωικού λίπους προστεθεί καθημερινά για αρκετό καιρό στην τροφή ενός κουνελιού μετά από δύο μήνες μέσα στις αρτηρίες του σχηματίζονται πλάκες από λίπος και αναπτύσσεται η αρτηριοσκλήρωση. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, όπως και του κουνελιού, δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει κρέας και όσο περισσότερο κρέας τρώει ο άνθρωπος τόσο αρρωσταίνει.

Φρουτοφαγία
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως τους ανθρωποειδείς πιθήκους, τους άμεσους προγόνους της ανθρωπότητας. Αυτοί τρέφονται κυρίως με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το σώμα τους έχει εκατομμύρια πόρους για να ιδρώνουν και έχουν επίσης τραπεζίτες για να αλέθουν και να μασάνε την τροφή τους. Το σάλιο τους είναι αλκαλικό και όπως τα χορτοφάγο περιέχει πτυαλίνη για να διευκολύνεται η πέψη. Τα έντερά τους είναι 12 φορές το μήκος του σώματός τους για την αργή πέψη των φρούτων και των ξηρών καρπών.

Άνθρωποι
Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια με αυτά των φρουτοφάγων ζώων, μοιάζουν πολύ με αυτά των φυτοφάγων και είναι εντελώς διαφορετικά απ’ αυτά των σαρκοφάγων όπως φαίνεται καθαρά στον πίνακα. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, η δομή του σαγονιού και των δοντιών και οι λειτουργίες του σώματος είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των σαρκοφάγων ζώων. Όπως στους ανθρωποειδείς πιθήκους το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι 12 φορές το μήκος του σώματός του. Το δέρμα μας έχει εκατομμύρια μικρούς πόρους για να εξατμίζεται το νερό και να ψυχραίνεται το σώμα με τον ιδρώτα. Πίνουμε νερό ρουφόντας όπως όλα τα φυτοφάγα ζώα. Η δομή του σαγονιού και των δοντιών είναι όπως των φυτοφάγων και το σάλιο μας είναι αλκαλικό και περιέχει πτυαλίνη.
Η φυσιολογία του ανθρώπου δείχνει καθαρά ότι δεν είμαστε σαρκοφάγοι. Η ανατομία μας και το πεπτικό μας σύστημα δείχνουν ότι έχουμε εξελιχθεί τρεφόμενοι για εκατομμύρια χρόνια με φρούτα, ξηρούς καρπούς, σιτηρά και λαχανικά. Επίσης είναι φανερό ότι τα φυσικά μας ένστικτα δεν είναι σαρκοφάγο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν άλλους να σκοτώσουν τα ζώα για το κρέας τους και αρρωσταίνουν όταν το κάνουν οι ίδιοι. Αντί να τρώνε ωμό κρέας όπως όλα τα σαρκοφάγο οι άνθρωποι το μαγειρεύουν και του βάζουν μπαχαρικά και σάλτσες και δεν έχει πλέον καμιά ομοιότητα με το ωμό κρέας.


Ένας επιστήμονας το εξηγεί ως εξής: «Η γάτα θα σαλιώσει με πεινασμένη επιθυμία εάν μυρίσει ένα κομμάτι ωμό κρέας, αλλά καθόλου στη μυρωδιά ενός φρούτου. Εάν ο άνθρωπος έβρισκε ευχαρίστηση με το να μπήχνει τα δόντια του σε ένα πουλί, να σκίζει τα ζωντανά ακόμη μέλη του κορμιού του και να πίνει το ζεστό αίμα τους τότε θα καταλήγαμε ότι η φύση τον προίκισε με σαρκοβόρα ένστικτα. Αλλά αντίθετα ένα τσαμπί σταφύλια κάνει στο στόμα του να σαλιώσει και ακόμη χωρίς να πεινά θα έτρωγε ένα φρούτο μόνο για την υπέροχη γεύση του».
Επιστήμονες και φυσιολόγοι συμπεριλαμβανομένου και του Καρόλου Δαρβίνου συμφωνούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν φρούτα και λαχανικά και ότι η ανατομία μας δεν έχει αλλάξει από τότε. Ο μεγάλος Σουηδός επιστήμονας Von Linne λέει: «Η δομή του ανθρώπου εξωτερικά και εσωτερικά συγκρινόμενη με αυτή των άλλων ζώων, δείχνει ότι φρούτα και λαχανικά είναι η φυσική τροφή του». Τώρα είναι φανερό, από επιστημονικές έρευνες, ότι φυσιολογικά, ανατομικά και από ένστικτο, η τέλεια διατροφή του ανθρώπου αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σιτηρά.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει όλα αυτά περιληπτικά.


Καρκίνος: Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αμερική μεταξύ 50.000 φυτοφάγων είχε αποτελέσματα που συγκλόνισαν τον κόσμο της καρκινικής έρευνας. Η μελέτη έδειξε καθαρά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα εκπληκτικά χαμηλό δείκτη καρκινοπαθών. Όλες οι μορφές του καρκίνου υπήρχαν σε σημαντικά χαμηλότερο βαθμό, σε σύγκριση με ομάδες μη φυτοφάγων του ίδου φύλου και της ίδιας ηλικίας. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι η διάρκεια ζωής των φυτοφάγων αυτών είναι σημαντικά περισσότερη. Μια άλλη μελέτη που έγινε στους Μορμώνους στην Καλιφόρνια έδειξε ότι ο καρκίνος υπάρχει σε αυτούς σε ποσοστό 50% λιγότερο από ότι στο μέσο πληθυσμό. Οι Μορμώνοι τρώγουν πολύ λίγο κρέας.

Γιατί αυτοί που τρώνε κρέας προσβάλλονται συχνότερα από καρκίνο;
Ενας λόγος μπορεί να είναι ότι το κρέας των ζώων όταν γίνεται μερικών ημερών αλλάζει χρώμα και γίνεται γκριζοπράσινο. Η βιομηχανία κρεάτων προσπαθεί να αλλάξει το χρώμα αυτό προσθέτοντας νιτρικό άλας και άλλα συντηρητικά. Αυτές οι ουσίες κάνουν το κρέας να φαίνεται κόκκινο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επανειλλημένα αποδειχθεί ότι πολλές από τις ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες.
Βρεττανοί και Αμερικανοί επιστήμονες που εξέτασαν τα εντερικά βακτηρίδια αυτών που τρώνε κρέας, σε σύγκριση με αυτά των φυτοφάγων βρήκαν σημαντικές διαφορές. Τα βακτήρια σε έντερα αυτών που τρώνε κρέας αντιδρούν με τα πεπτικά υγρά και παράγονται χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο καρκίνος των εντέρων είναι επικρατέστερος σε περιοχές που καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος όπως η Βόρειος Αμερική και η Δυτική Ευρώπη, ενώ είναι πολύ σπάνιος σε χώρες που η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ μικρή όπως στην Ινδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, ο καρκίνος των εντέρων έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στη Σκωτία όπου η κατανάλωση βωδινού είναι κατά 20% περισσότερη απ’ ότι στην Αγγλία, υπάρχει ένας από τους υψηλότερους δείκτες του καρκίνου των εντέρων.

Χημική δίαιτα
Το να τρώμε κρέας είναι σα να τρώμε την άκρη της αλυσίδας των τροφών. Στη φύση υπάρχει μια αλυσίδα. Τα φυτά τρέφονται με ήλιο, αέρα και νερό, τα ζώα τρέφονται με φυτά, τα μεγαλύτερα ζώα τρέφονται με μικρότερα ζώα. Τώρα όμως σε όλο τον κόσμο στις φυτείες χρησιμοποιούν δηλητηριώδη χημικά (λιπάσματα και φάρμακα). Αυτά τα δηλητήρια διατηρούνται στα σώματα των ζώων που τρώνε τέτοια φυτά.

Για παράδειγμα οι φυτείες ραντίζονται με το εντομοκτόνο DDT το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, στειρότητα και σοβαρές ηπατικές διαταραχές. To DDT και τα άλλα φάρμακα αποθηκεύονται μαζί με το λίπος και από εκεί είναι δύσκολο να φύγουν. Έτσι όταν οι αγελάδες τρώνε χορτάρι ραντισμένο, όλα τα εντομοκτόνα διατηρούνται στο σώμα τους, έτσι όταν τρώμε κρέας καταπίνουμε όλα αυτά τα δηλητήρια που είναι συγκεντρωμένα στο σώμα του ζώου.
Τρώγοντας την άκρη της αλυσίδας οι άνθρωποι γίνονται οι καταναλωτές της συγκεντρωμένης μορφής όλων αυτών των δηλητηρίων. Το κρέας περιέχει 13 φορές περισσότερο DDT απ’ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πειράματα που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Iowa στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι ότι το περισσότερο DDT που υπάρχει στα ανθρώπινα σώματα προέρχεται από την κατανάλωση κρέατος.

Αλλά η δηλητηρίαση από την κατανάλωση κρέατος δεν σταματά εδώ. Τα ζώα που προορίζονται για τροφή μεγαλώνουν με πολύ περισσότερα χημικά για να μεγαλώσουν γρήγορα, για να παχύνουν, για να βελτιωθεί το χρώμα της σάρκας τους κλπ. Για να παραχθεί περισσότερο κρέας με ψηλότερο κέρδος, οι βιομηχανίες για να μεγαλώνουν γρήγορα τα ζώα κάνουν ενέσεις με ορμόνες, τους δίνουν χάπια για ν’ αυξάνεται η όρεξή τους, και επίσης αντιβιοτικά, πραϋντικά φάρμακα, και χημικές τροφές.

Οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν: «Ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή είναι οι κρυφές μολύνσεις – βακτηρίδια και υπολλείματα των ορμονών, των αντιβιοτικών, των νιτρικών αλάτων και των άλλων χημικών» (Ιούλης 1971). Πολλά από αυτά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο και επίσης πολλά ζώα ψοφάνε από αυτά πριν ακόμα σφαγούν. Καθώς οι διάφορες φάρμες εξελίχθηκαν σε «εργοστάσια» ζώων, πολλά ζώα δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου – η ζωή τους περνά σε περιορισμένα και σκληρά περιβάλλοντα και καταλήγει σε ένα κτηνώδη θάνατο.

Ένα καλό παράδειγμα είναι και τα ορνιθοτροφεία. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Chicago Tribune, τα αυγά εκκολλάπτονται στο πιο ψηλό πάτωμα. Τα κοτόπουλα τρέφονται βίαια με χημικές τροφές. Τρώνε λαίμαργα μέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά χωρίς ποτέ να κινούνται ή να αναπνέουν καθαρό αέρα. Καθώς μεγαλώνουν τα κατεβάζουν ένα πάτωμα κάθε φορά και μόλις φτάνουν στο πιο χαμηλό πάτωμα τότε σφάζονται. Τέτοια αφύσικη ζωή όχι μόνο επηρεάζει την χημική δομή του σώματός τους και καταστρέφει τις φυσιολογικές τους συνήθειες αλλά επίσης έχει αποτέλεσμα αρκετά συχνά την δημιουργία κακοήθων όγκων και άλλων δυσμορφιών.

Αρρώστιες των ζώων
Ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κρεοφάγοι είναι ότι τα ζώα συχνά προσβάλλονται από αρρώστιες οι οποίες ή δεν βρίσκονται ή αγνοούνται από τους βιομηχάνους. Συχνά εάν ένα ζώο έχει ένα κακοήθη όγκο στο σώμα του τότε απλώς του κόβουν το κομμάτι με τον όγκο και το υπόλοιπο το πουλάνε και ακόμη όχι σπάνια τα χαλασμένα κομμάτια αλέθονται μαζί με άλλα και πουλιούνται σαν λουκάνικα. Σε μια περιοχή της Αμερικής 25.000 αγελάδες με καρκίνο στα μάτια πουλήθηκαν σαν βοδινό.

Επιστήμονες μετά από πειράματα ανακάλυψαν ότι αν έδιναν το συκώτι ενός αρρώστου ζώου σαν τροφή στα ψάρια, τα ψάρια θα προσβάλλονταν από καρκίνο. Ο διάσημος φυτοφάγος γιατρός J. Η. Kellog όταν μια φορά έτρωγε ένα φυτικό γεύμα είπε: «είναι πολύ ωραίο να απολαμβάνεις το φαί σου χωρίς να πρέπει να ανησυχείς από τι μπορεί να είχε πεθάνει».

Ίσως το πιο σοβαρό επιχείρημα για μια διατροφή χωρίς κρέας είναι η αναμφίβολη και καλά τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της κρεοφαγίας και των καρδιοπαθειών. Στην Αμερική (η πρώτη σε κατανάλωση κρέατος χώρα στον κόσμο) ένας στους δύο ανθρώπους πεθαίνει από ασθένειες της καρδιάς ή των αρτηριών, ενώ αυτές οι ασθένειες είναι τελείως άγνωστες σε χώρες που η κατανάλωση κρέατος είναι χαμηλή. Το περιοδικό της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, αναφέρει το 1961 ότι «η φυτοφαγία μπορεί να προλάβει το 90- 97% των καρδιοπαθειών.»

Γιατί είναι το κρέας τόσο βλαβερό στο κυκλοφοριακό σύστημα; Τα λίπη της ζωϊκής σάρκας, όπως η χοληστερίνη, δεν αφομοιώνονται καλά από το ανθρώπινο σώμα. Έτσι αυτά τα λίπη αρχίζουν και συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την συνεχή συσσώρευση το άνοιγμα των αρτηριών αρχίζει και μικραίνει και έτσι αφήνει λιγότερο αίμα να περάσει. Αυτή είναι η αρτηριοσκλήρωση. Η καρδιά πλέον πρέπει να εργάζεται πιό πολύ για να στέλνει το αίμα μέσα από φρακαρισμένες αρτηρίες. Σαν αποτέλεσμα έρχεται υψηλή πίεση και καρδιακή προσβολή.
Πρόσφατα επιστήμονες στο Harvard βρήκαν ότι η μέση πίεση του αίματος των φυτοφάγων ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των μη φυτοφάγων. Κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας, 200 σώματα νεαρών Αμερικανών στρατιωτών με μέσο όρο ηλικίας 22 χρονών, εξετάσθηκαν μετά το θάνατό τους. Σχεδόν το 80% είχαν σκληρημμένες αρτηρίες, φρακαρισμένες από την κρεοφαγία. Κορεάτες στρατιώτες της ίδιας ηλικίας που εξετάσθηκαν δεν είχαν καθόλου ζημιές στις αρτηρίες τους. Οι Κορεάτες ήταν βασικά φυτοφάγοι.

Τώρα είναι αναγνωρισμένο στην Αμερική ότι οι καρδιοπάθειες έχουν αποκτήσει μορφή επιδημίας. Οι καρδιολόγοι περιορίζουν ή απαγορεύουν την κρεοφαγία στους ασθενείς τους. Οι επιστήμονες τώρα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η φυτοφαγία μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα. Ο Dr. II. D. Register πρόεδρος του τμήματος υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνιας περιγράφει πειράματα που δείχνουν ότι μια διατροφή με όσπρια μειώνει την χοληστερίνη ακόμα και αν το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βουτύρου.

 Σήψις
Μόλις το ζώο σκοτωθεί, οι πρωτεΐνες στο σώμα του πήζουν και ελευθερώνουν αυτοκαταστροφικά ένζυμα (ενώ τα φυτά διαλύονται αργά γιατί έχουν μια άκαμπτη κυτταρική κατασκευή και απλό κυκλοφοριακό σύστημα). Σύντομα, μετουσιωμένες ουσίες, που λέγονται πτωμαΐνες δημιουργούνται. Αυτές οι πτωμαΐνες που ελευθερώνονται αμέσως μετά τον θάνατο δίνουν στο κρέας, στα ψάρια και στα αυγά ένα κοινό χαρακτηριστικό – πάρα πολύ γρήγορη αποσύνθεση και σήψη. Από τη στιγμή που το ζώο σφάζεται, μετά τοποθετείται σε κρύο μέρος, μεταφέρεται στα χασάπικα, αγοράζεται, τοποθετείται στο ψυγείο και μαγειρεύεται, μπορεί κανείς να φαντασθεί σε πιό βαθμό έχει φτάσει η σήψις.

Το κρέας περνά πολύ αργά μέσα από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, γιατί όπως έχουμε πει δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει κρέας. Για να βγει το κρέας έξω από το ανθρώπινο σώμα κάνει 5 μέρες, ενώ οι φυτικές ίνες κάνουν μόνο μιάμιση μέρα. Όλο αυτό το διάστημα των 5 μερών αυτά τα προϊόντα που προκαλούν αρρώστιες είναι σε συνεχή επαφή με τα πεπτικά όργανα. Η συνήθεια να τρώμε σάρκες στο στάδιο της αποσύνθεσης δημιουργεί μια δηλητηριώδη κατάσταση στο μέγα έντερο και φθείρει πρώιμα την εντερική γραμμή.

Το ωμό κρέας, αφού βρίσκεται πάντα στο στάδιο της αποσύνθεσης, μπορεί να μολύνει τα χέρια του μάγειρα ή οτιδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή μαζί του. Το Βρεττανικό Υπουργείο Υγείας μετά από μία έκρηξη τροφικών δηλητηριάσεων που ξεκινούσαν από τα σφαγεία, προειδοποίησε τις νοικοκυρές να «μεταχειρίζονται το ωμό κρέας σα να ήταν υγιεινά ίσο με τα κόπρανα της αγελάδας». Συχνά δηλητηριώδη βακτηρίδια δεν καταστρέφονται, ούτε από το μαγείρεμα και ειδικά εάν το κρέας είναι μαγειρεμένο λίγο, ή ψητό στα κάρβουνα ή σουβλιστό. Αυτά όλα είναι καθαρές εστίες μόλυνσης.

Οι φυτοφάγοι είναι πολύ πιο υγιείς απ’ τους κρεοφάγους
Όπως είδαμε το κρέας δεν είναι η φυσική ούτε υγιής τροφή για τον άνθρωπο. Φυσικά θα μπορούσαμε να επιζήσουμε με αυτό αλλά το σώμα θα φθειρόταν πρώιμα και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλές ασθένειες. «Μια βενζινομηχανή θα δούλευε και με κηροζίνη αλλά θα μπούκωνε συχνά, θα φθειρόταν πιό σύντομα και γενικά θα χάλαγε πιό γρήγορα. Τα σώματά μας δεν είναι απλώς μηχανές αλλά πολύπλοκες και όμορφες δημιουργίες που είναι φτιαγμένες να μας εξυπηρετούν μια ολόκληρη ζωή. Γι’ αυτό θα έπρεπε να παίρνουν τις τροφές που είναι σχεδιασμένα να καταναλώνουν – μια φυσική διατροφή από φρούτα, σιτηρά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά. Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι αμέτρητες μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι είναι πολύ πιό υγιείς από αυτούς που τρώνε κρέας.

* Κατά την οικονομική κρίση και τους πολέμους όταν οι άνθρωποι έπρεπε να επιζούν με φυσικές τροφές η υγεία τους βελτιώθηκε σημαντικά. Στην Δανία τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε κίνδυνος έλλειψης τροφών εξ’ αιτίας του αποκλεισμού τους από τους Αγγλους. Η κυβέρνηση της Δανίας ανέθεσε στον πρόεδρο της Εθνικής Φυτοφαγικής Εταιρείας να οργανώσει την κατανομή τροφών. Σε όλη την διάρκεια του αποκλεισμού οι Δανοί έπρεπε να ζουν με σιτηρά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Τον πρώτο χρόνο οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17%. Όταν οι Νορβηγοί έγιναν αναγκαστικά κι αυτοί φυτοφάγοι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μια άμεση πτώση του αριθμού θανάτων από ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος. Όταν μετά τον πόλεμο οι Δανοί και οι Νορβηγοί άρχισαν πάλι να τρώνε κρέας, ο αριθμός θανάτων και καρδιακών παθήσεων σύντομα αυξήθηκε. 

* Οι Χούνζας μια φυλή της βόρειας Ινδίας και του Πακιστάν έχουν γίνει παγκόσμια γνωστοί για την μακροβιότητά τους και γιατί αρρωσταίνουν σπάνια. Περίεργοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο πήγαν στα χωριά τους για να ανακαλύψουν τα μυστικά που έχουν κάνει τους ιθαγενείς να ζουν 115 χρόνια και πάνω. Η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως στα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα των γιδών. Ένας Βρεττανός γιατρός που ασχολήθηκε με τους Χούνζας ο Sir Rob Me Garrison έγραψε «Δεν συνάντησα ούτε μια περίπτωση σκωληκοειδήτιδος, κολίτιδος ή καρκίνου».

* Πρόσφατα μια ομάδα γιατρών από το Harvard επισκέφτηκαν ένα χωριό 400 ανθρώπων στα βουνά του Ισημερινού. Βρήκαν ότι πολλοί από τους ιθαγενείς ήταν πάνω από 100 χρονών και ένας ήταν 121. Αφού έκαναν γενικές εξετάσεις σε όλους, ήταν πάνω από 75, βρήκαν ότι μόνο 2 είχαν δείγματα καρδιοπάθειας. Οι γιατροί είπαν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι συνήθη και αν γινόταν παρόμοιες εξετάσεις στις Η.Π.Α. θα έδειχναν το 95% με καρδιοπάθειες.

* Στατιστικώς οι φυτοφάγοι στις Η.Π.Α. είναι λεπτότεροι και υγιέστεροι. Το 50% των Αμερικάνων είναι υπέρβαροι ενώ κατά μέσο όρο οι φυτοφάγοι είναι 10 κιλά ελαφρότεροι απ τους κρεοφάγους. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας σε πρόσφατες έρευνες σε 50.000 φυτοφάγους βρήκε ότι οι φυτοφάγοι ζουν περισσότερο, έχουν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη καρδιοπαθειών, και ένα εντυπωσιακά χαμηλότερο αριθμό καρκινοπαθών, συγκρινόμενοι με κρεοφάγους Αμερικανούς.

* Στην Αγγλία οι φυτοφάγοι πληρώνουν πολύ λιγότερα για ασφάλεια ζωής από ότι οι κρεοφάγοι γιατί είναι λιγότερο ευάλωτοι στις καρδιακές παθήσεις και επίσης εστιατόρια φυτοφαγίας πληρώνουν λιγότερο για ασφάλεια δηλητηριάσεων από ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν κρέας γιατί είναι πιό δύσκολο για τους πελάτες των πρώτων να πάθουν δηλητηρίαση.

* Ένας γιατρός του Harvard έδειξε ότι η φυτοφαγία προφυλάσσει από το κρύο και τις αλλεργίες. Έτσι αποδεικνύεται επιστημονικά ξανά και ξανά ότι η κρεοφαγία είναι καταστροφική για το ανθρώπινο σώμα ενώ μιά καλά μελετημένη φυτοφαγική διατροφή σε αρμονία με τους νόμους της φύσης μας δίνει ένα δυναμικά υγιεινό σώμα.

  Οι φυτοφάγοι είναι σε καλύτερη σωματική κατάσταση
Μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις για την φυτοφαγία είναι ότι κάνει αδύνατους, χλωμούς και ασθενικούς ανθρώπους. Τίποτα άλλο δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι είναι πιό δυνατοί, πιό ευκίνητοι και έχουν περισσότερη αντοχή από τους κρεοφάγους.
* Ο Dr Η. Schouteden του Πανεπιστημίου του Βελγίου έκανε εξετάσεις και σύγκρινε την αντοχή, την δύναμη, και το πόσο γρήγορα επανερχόταν από την κούραση, των φυτοφάγων και των κρεοφάγων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυτοφάγοι υπερείχαν και στα τρία.
* Ο Dr Irving Fisher του Πανεπιστημίου του Yale έκανε εξετάσεις αντοχής το 1906 και το 1907. Οι αθλητές, οι καθηγητές, οι γιατροί και οι νοσοκόμες του Yale πήραν μέρος στις εξετάσεις. Με έκπληξη ο γιατρός ανακάλυψε ότι οι φυτοφάγοι είχαν την διπλή αντοχή από τους κρεοφάγους. Παρόμοιες εξετάσεις που έγιναν από τον J. Η. Kellogg στο Michigan είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
* Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών που έγινε από τον Dr. J. lotey- ko και τον V. Kipani έδειξε ότι οι φυτοφάγοι σε εξετάσεις αντοχής μπορούσαν να πάνε δύο ή τρεις φορές μακρύτερα από τους κρεοφάγους πριν εξαντληθούν και τους έπαιρνε μόνο το ένα πέμπτο της ώρας να συνέλθουν από την κούραση μετά τις εξετάσεις από ότι τους κρεοφάγους. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η φυτοφαγία χαρίζει δύναμη, αντοχή και αποδοτικότητα. Πράγματι τα πιό δυνατά ζώα και αυτά που ζουν περισσότερο είναι φυτοφάγα. Το άλογο, το βουβάλι, ο ελέφαντας, έχουν μεγάλα υγιή σώματα, μεγάλη αντοχή και καταπληκτική δύναμη που τους επιτρέπει να μεταφέρουν βαριά φορτία και να κάνουν δύσκολες για τον άνθρωπο δουλειές. Κανένα από τα σαρκοφάγο ζώα δεν έχουν τέτοια αντοχή. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε πόσοι μεγάλοι αθλητές που είχαν παγκόσμια ρεκόρ ήταν φυτοφάγοι.
* Ο Ποδηλατικός Όμιλος των Φυτοφάγων στην Αγγλία κατέχει το 40% όλων των ρεκόρ της Βρεττανίας και σε όλη την Ευρώπη οι φυτοφάγοι ποδηλάτες έχουν συνεχώς περισσότερες νίκες από ότι οι κρεοφάγοι.
*Ο Bill Walton γνωστός μπασκετμπολίστας σε όλη την Αμερική είναι τόσο πεπεισμένος για τα οφέλη της φυτοφαγίας που την έχει επικαλεστεί επανειλημμένως για να δείξει που οφείλεται η δυναμική του. Κανένας αθλητής δεν αναφέρει μείωση στις δυνάμεις του με το σταμάτημα της κρεοφαγίας, τουναντίον η αύξηση ενέργειας και η καθαρότητα σώματος και νου είναι δεδομένη.
*Ο μεγάλος φυτοφάγος κολυμβητής Murray Rose, ήταν ο πιο νέος που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες. Εθεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους κολυμβητές όλων των εποχών και είχε καταρρίψει πολλά ρεκόρ. Ένας Βρετανός φωτογράφος διέσχισε κολυμπώντας το στενό της Μάγχης γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλον. Πολλοί διεθνώς αναγνωρισμένοι αθλητές άλλαξαν και έγινα φυτοφάγοι για παράδειγμα ο αρσιβαρίστας της Αυστρίας A.Andersonπου έσπασε πολλά παγκόσμια ρεκόρ, και ο Johnny Weismuller που έσπασε 56 παγκόσμια ρεκόρ. Δεν αναφέρουν καμιά μείωση στις δυνάμεις τους.
Σε όλο τον κόσμο πολλοί φυτοφάγοι έχουν κάνει πολλά παγκόσμια ρεκόρ στην πάλη, στην πυγμαχία, στο βάδην, στους δρόμους αντοχής, κλπ. οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερη ενέργεια κι αντοχή γιατί τα σώματα τους δεν είναι υποχρεωμένα να καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας γι να αντικρούσουν τα δηλητήρια του κρέατος.

Οι Βιολογικές Καλλιέργειες αρκούν για να θρέψουν τους ανθρώπους

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιείται υπέρ των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι ότι η χρήση της βιοτεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή σε όλο τον κόσμο και ότι η μη γενετικά τροποποιημένες και βιολογικές καλλιέργειες από μόνες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αρκετή τροφή για όλους. Η αλήθεια, όμως είναι ότι οι βιολογικές καλλιέργειες από μόνες τους αρκούν για να ταΐσουν όλον τον πλανήτη -το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο που καλλιεργούμε και παράγουμε την τροφή μας, το οποίο έχει να κάνει με το να βάλουμε τέλος στο βιομηχανοποιημένο τρόπο καλλιέργειας που καταστρέφει την υγεία μας, αλλά και τον πλανήτη.

Σε μία έκθεση με τίτλο, Feeding the Future, η Soil Association, μία ομάδα υπέρ της βιολογικής καλλιέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι οι βιολογικές και αγρο-οικολογικές καλλιέργειες δεν αποτελούν μόνο τη λύση για τα προβλήματα της πείνας ανά τον κόσμο, αλλά όταν καθιερωθούν, αυτές οι ολιστικές μέθοδοι για την παραγωγή της τροφής μπορούν στην πραγματικότητα να θέσουν τέλος στο πρόβλημα σιτισμού και των πιο φτωχών κρατών του πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, οι καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων ευνοούν και ακόμα δημιουργούν καταστάσεις φτώχειας γιατί εγκλωβίζουν τους αγρότες σε έναν αέναο κύκλο εξάρτησης από τις πολυεθνικές εφόσον είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν και σπόρους, ενεργούς για μόνο μία σπορά και τα ανάλογα τοξικά χημικά κοκτέιλ για να μεγαλώσουν.

Η γεωργία των γενετικά τροποποιημένων με λίγα λόγια είναι τοξική και για τις οικονομίες των κρατών και τοξική για την ανθρώπινη υγεία και τοξική για το περιβάλλον. Όπως έδειξε μία πρόσφατη έρευνα από το Rodale Institute, η οποία αποτελούσε το αποτέλεσμα μίας έρευνας 30 ετών, οι οργανικές καλλιέργειες στην πραγματικότητα παράγουν μεγαλύτερες σοδιές από τις γενετικά τροποποιημένες και τις συμβατικές καλλιέργειες. Οι οργανικές καλλιέργειες, επίσης, ανανεώνονταν και διατηρούνταν από μόνες τους με τη βοήθεια της κομποστοποίησης, της κοπριάς και άλλων φυσικών λιπασμάτων που εμπλουτίζουν φυσικά το χώμα και μειώνουν την ανάγκη για χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων.

Περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σε σιτάρι χρησιμοποιείται σαν τροφή για τα ζώα στις βιομηχανοποιημένες φάρμες. Εκτός από το θέμα με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, η βιομηχανοποίηση της γεωργίας γενικότερα που συμπεριλαμβάνει την εκτροφή ζώων μειώνει κατά πολύ τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού. Σύμφωνα με τη Soil Association πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών χρησιμοποιείται για ζωϊκή τροφή και αυτό το ποσοστό ενδέχεται να ανεβεί στο 50% έως το 2050, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί.

Μηρυκαστικά ζώα, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα είναι έτσι η φυσιολογία τους για να τρώνε χορτάρι και όχι γενετικά τροποποιημένη σόγια, καλαμπόκι και άλλα σιτηρά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις βιομηχανοποιημένες φάρμες. Εκτός από το να κάνουν τα ζώα να αρρωσταίνουν αφού δεν είναι σχεδιασμένα για να τρώνε τέτοιες τροφές, αυτά τα μείγματα δημητριακών απαιτούν τεράστιες πηγές παραγωγής και ανάλογα αποθέματα. Με το να αφήνουμε ελεύθερα τα ζώα να βόσκουν στα λιβάδια χόρτα, τα οποία οι άνθρωποι έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να φάνε, τα δημητριακά που περισσεύουν θα μπορούσαν να ταΐσουν άλλους ανθρώπους. Κάτι τέτοιο αν γινόταν θα σήμαινε σημαντική βελτίωση για όλον τον πλανήτη, αρκεί μόνο να γίνει η αλλαγή.

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας τροφής καταλήγει στα σκουπίδια, ειδικά στον αναπτυγμένο κόσμο όπου οι άνθρωποι σπαταλούν αλόγιστες ποσότητες τροφίμων. Έτσι αν όλοι μας κάναμε μία συνειδητή προσπάθεια να διατηρούμε την τροφή μας ή απλά να εφαρμόσουμε απλούς τρόπους για να μοιραστούμε το πλεόνασμα με όσους βρίσκονται σε ανάγκη, τότε η πείνα σε πολλά μέρη του κόσμου θα υποχωρούσε δραματικά. Οχι μόνο αυτό, αλλά η σφαγή με βάρβαρο τρόπο των ζωντανών όντων για να τραφούν οι άνθρωποι των πόλεων -που κι αυτή η σάρκα πετιέται στα σκουπίδια- είναι μια μεγάλη πληγή στην συνειδητότητα του ανθρώπινου ζωικού πολιτισμού και είναι ο καταλύτης που θα τον καταστρέψει.

Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής

Η χορτοφαγία, στις διάφορες μορφές της, είναι κατά κύριο λόγο φιλοσοφική στάση ζωής. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι αυτή που την ολοκληρώνει. Ο χορτοφάγος δηλαδή συνήθως δεν περνά τη μισή ζωή του στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, όπως κάνει συνήθως ο κρεοφάγος. Το κλειδί για μια υγιεινή καρποφαγική δίαιτα, όπως και κάθε άλλη δίαιτα, είναι να περιλαμβάνει ποικιλία από τρόφιμα. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να μας δώσει όλα όσα έχει ανάγκη ο οργανισμός μας είτε αισθητικά είτε γευστικά.

Σωματικά: Η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου, της υπέρτασης, των καρδιοπαθειών και άλλων σύγχρονων ασθενειών συνδέεται στενά με τη κρεοφαγία. Τα νεφρά των κρεοφάγων δουλεύουν τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι των χορτοφάγων για να απομακρύνουν τις τοξίνες που δημιουργούνται στο σώμα από την κατανάλωση του κρέατος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιωνόβιων τρώνε πολύ λίγο ή και καθόλου κρέας.
Διανοητικά: «Είσαι αυτό που τρως». Όλα τα κύταρα του σώματος γίνονται απ’ την τροφή που τρώμε. Αν τρώμε σάρκες νεκρών ζώων, στα οποία κυριαρχούν τα ένστικτα, το μυαλό μας επηρεάζεται ανάλογα.
Ηθικά: «Τα ζώα είναι φίλοι μου κι εγώ δεν τρώω τους φίλους μου». Τα ζώα έχουν μια σχετικά ανεπτυγμένη συνειδητότητα την οποία θα πρέπει να σεβόμαστε. Πρέπει να σεβόμαστε κάθε μορφή ζωής και να προσπαθούμε να ζούμε καταναλώνοντας κατώτερες μορφές ζωής με λιγότερο ανεπτυγμένη συνείδηση. Σκεφθείτε πόσο σκληρά μεταχειριζόμαστε τα ζώα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τα καπρίτσια της εγωπάθειας.
Πνευματικά: Οι περισσότεροι διάσημοι πνευματικοί άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο ήταν χορτοφάγοι επειδή η χορτοφαγία συμβάλλει στην ανάπτυξη του νου και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συνειδητότητας.
Οικολογικά: Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης κρέατος χρειάζονται 7 κιλά πρωτεΐνης φυτών (που εύκολα μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος). Αυτό είναι μια σημαντική απώλεια πρωτεϊνών που θα μπορούσε με κατάλληλο καταμερισμό να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπων που λιμοκτονούν στις υποανάπτυκτες χώρες.
Οικονομικά: Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα για ν’ αγοράσουμε κρέας απ’ ότι ν’ αγοράσουμε ένα οποιοδήποτε φυτικό προϊόν (π.χ. σόγια) που περιέχει ποιοτικά καλύτερη και περισσότερη πρωτεΐνη.

Θα παίρνω θρεπτικά συστατικά χωρίς να τρώω κρέας;
Η φυτοφαγία παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία παρέχει πολύ περισσότερη θρεπτική ενέργεια από ότι η κρεοφαγία. Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η κρεοφαγία είναι αναγκαία για την υγεία μας. Το 1950 οι επιστήμονες ταξινόμησαν τις πρωτείνες του κρέατος σαν «πρώτης τάξεως». Όμως αυτή η ταξινόμηση έχει τώρα αποδειχθεί ότι δεν είναι σωστή, γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι πρωτείνες των φυτών έχουν ίση θρεπτική αξία με αυτές του κρέατος. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα σε περιεκτικότητα της πρωτείνης στις φυτικές τροφές, αρχίζοντας από 8-12 % στα σιτηρά και φτάνοντας μέχρι το απίστευτα πλούσιο σε πρωτείνη κύαμο σόγιας που έχει 40% πρωτείνη, δύο φορές περισσότερο από ότι έχει το κρέας. Πολλοί ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια περιέχουν 30%.

Η πρωτείνη που χρειαζόμαστε περιέχει 8 «βασικά» αμινοξέα .Το κρέας λέγεται ότι υπερέχει γιατί περιέχει και τα 8 αυτά αμινοξέα .αυτό που οι κρεοφάγοι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι το κρέας δεν είναι η μόνη πλήρης πρωτείνη-ο κύαμος σόγιας και το γάλα, για παράδειγμα, είναι επίσης πλήρεις πρωτείνες. Δηλαδή παρέχουν και τα 8 αμινοξέα στις κατάλληλες αναλογίες. Ίσως είναι πιο αξιοσημείωτο να πούμε ότι η πλήρης πρωτείνη παίρνεται εύκολα από ένα συνδυασμό δύο φυτικών τροφών(π.χ. ρύζι και λάχανο).Οι φτωχοί άνθρωποι παντού στον κόσμο φαίνεται ότι το κάνουν αυτό ενστικτωδώς γιατί ανακατεύουν ρύζι και φασόλια (Κίνα, Ινδία) ή καλαμπόκι και φασόλια (Νότιος Αμερική) κλπ.

Το 1972 ο Federick Stare toy Harvard έκανε μια περιεκτική μελέτη των φυτοφάγων (περιελάμβανε ενήλικους άντρες και γυναίκες, έγκυες γυναίκες και εφήβους).Βρήκε ότι όλοι έπαιρναν καθημερινά την διπλάσια ποσότητα πρωτείνης επό ότι χρειαζόταν. Το 1954 επιστήμονες έκαναν μια λεπτομερή εξέταση στο Harvard και βρήκαν ότι μια ποικιλία λαχανικών, σιτηρών και γαλακτοκομικών σε οποιοδήποτε συνδυασμό έδινε πάντα περισσότερη από αρκετή πρωτείνη. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι είναι πολύ δύσκολο να τρως μια ποικιλία από φυτικές τροφές και να μην παίρνεις περισσότερη πρωτείνη από ότι το σώμα σου χρειάζεται.

Στις εφημερίδες διαβάζουμε συχνά για τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες που πεθαίνουν από έλλειψη πρωτείνης και κατηγορούμε την διατροφή που αποτελείται από φυτικές τροφές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν τρώνε αρκετή τροφή. Μια διατροφή μόνο με λίγο ρύζι ή με λίγες γλυκές πατάτες, γρήγορα οδηγεί στο θάνατο. Αντίθετα παντού στον κόσμο όπου υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με φυτικές τροφές, με ποικιλία από λαχανικά και σιτηρά, αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατοί και υγιείς. Ίσως θα έπρεπε να ψάξουμε για ποιο λόγο μας έχουν πείσει ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε υγιείς αν δεν τρώμε μεγάλες ποσότητες κρέας.



 Η πολιτική της πείνας
Οι κοινωνίες μπορούν να θρέψουν 40 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σήμερα είμαστε περίπου 7,35 δισεκατομμύρια -από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ (USA Census Bureau) όμως πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Εάν υπάρχουν -ή μπορούν να υπάρξουν- αγαθά και τροφή για όλο τον πληθυσμό της γης τότε τι γίνεται με την τροφή; Που βρίσκεται;

Ας κυτάξουμε ποιος ελέγχει τα τρόφιμα και πώς. Η βιομηχανία τροφών είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου -με έσοδα 250 δισεκεκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο (μεγαλύτερη από τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ατσαλιού και πετρελαίου). Σχετικά λίγες, πολυεθνικές εταιρίες ελέγχουν την βιομηχανία. Έχει αναγνωρισθεί πλέον και έχει τεκμηριωθεί ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη. Τι πραγματικά σημαίνει αυτό είναι ότι οι λίγες αυτές εταιρίες είναι σε θέση να ελέγχουν και να κανονίζουν την κατανομή των τροφών για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Ένας τρόπος για να ελέγχουν αυτές οι εταιρίες την αγορά είναι βαθμιαία να ελέγχουν κάθε φάση της παραγωγής. Για παράδειγμα μια μεγάλη εταιρία παράγει αγροτικά μηχανήματα, τροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο και κονσερβοκούτια. Αγοράζει αλύσους από σούπερ-μάρκετς, καταστήματα χονδρικής πώλησης, καλλιεργεί φυτά και μεγαλώνει ζώα. Ένας μικρός αγρότης δεν μπορεί να την συναγωνισθεί γιατί η εταιρία μπορεί τεχνητά να χαμηλώσει τις τιμές και έτσι να οδηγήσει τον μικρό αγρότη σε χρεωκοπία, και μπορεί να κερδίσει ότι έχασε από το χαμήλωμα των τιμών από άλλες περιοχές όπου δεν έχει πλέον συναγωνισμό και μπορεί τεχνητά να ανεβάσει τις τιμές. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι αγροτικές φόρμες στην Αμερική έχουν μειωθεί στις μισές. Περισσότεροι από 1000 ανεξάρτητοι αγρότες αφήνουν τις φάρμες τους κάθε βδομάδα. Και όμως το υπουργείο γεωργίας της Αμερικής μετά από έρευνες ανακάλυψε ότι οι ανεξάρτητες φάρμες μπορούν να παράγουν φθηνότερα και πιό αποτελέσματικά από ότι οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις.

Οικονομική δύναμη: στις Η.Π.Α. λιγότερο από το ένα δέκατο του 1% όλων των εταιριών ελέγχει το 50% όλης της παραγωγής. Το 90% της αγοράς των σιτηρών ελεγχέται από 6 εταιρίες μόνο.
Δύναμη αποφάσεων; Οι μεγάλες αγροτικές εταιρίες αποφασίζουν τι πρέπει να παραχθεί, σε τι ποσότητες, τι ποιότητα, και σε ποιά τιμή πρέπει να πουληθεί. Έχουν τη δύναμη να καθυστερούν την παραγωγή ή να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων προκαλώντας τεχνητές ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι ελέγχουν τέτοιες καταστάσεις είναι οι ίδιοι κάτω από την κυριαρχία των εταιριών. Ψηλές κυβερνητικές θέσεις κατέχονται από ανώτερα στελέχη αυτών των εταιριών.

Οι πολυεθνικές έχουν μεγάλη επιτυχία στο να αυξάνουν τα κέρδη τους και να συσσωρεύουν πλούτη. Ο κανόνας είναι να αυξάνουν τις τιμές όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατούν την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο, ώστε να πουλιώνται όλα τα αγαθά έτσι ώστε καθημερινά οι τιμές διακυμαίνονται, ενώ σε μεγάλα χρονικά διαστήματα φαίνεται καθαρά ότι αυξάνονται πολύ. Οι πολυεθνικές αγοράζουν όλο και περισσότερη γη. Μια έρευνα σε 83 χώρες έδειξε ότι το 3% των κτηματιών κατέχουν το 80% των αγροτικών εκτάσεων.

Μολονότι αυτό το πρότυπο σήμαινε πολλά κέρδη για λίγους, προκαλούσε μεγάλες ζημιές στους πολλούς. Δεν υπάρχει έλλειψη γης ή τροφής. Εάν ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της γης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ανθρωπότητας, ο σκοπός θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί. Όμως ο σκοπός είναι μεγάλα κέρδη για τους λίγους και έτσι έχουμε την τραγική ιστορία του πλανήτη με τους μισούς κατοίκους του να υποφέρουν από πείνα. Η ιδέα να γίνει κάποιος πλούσιος σε βάρος των άλλων είναι κάτι σαν αρρώστια του μυαλού που οδηγεί σε κάθε είδους διαστροφές στη γη μας, όπως:

-Στη Κεντρική Αμερική όπου το 70% των παιδιών πεινάνε, το 50% της γης χρησιμοποιείται για φυτείες που δίνουν κέρδη π.χ. για κρίνα που δίνουν γρήγορα μεγάλα κέρδη, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα για την επιβίωση. Ενώ οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τα καλύτερα χωράφια για «φυτείες κέρδους» όπως καφές, τσάϊ, καπνός, εξωτικές τροφές, οι ιθαγενείς αναγκάζονται να καλλιεργούν απότομα και πετρώδη χωράφια που είναι δύσκολο να αποδώσουν αρκετά λαχανικά.
-Μεγάλα ποσά δόθηκαν για την άρδευση της ερήμου της Σενεγάλης ώστε οι πολυεθνικές να μπορούν να καλλιεργούν μελιτζάνες και μάνγκος για να σερβίρονται στα πιό ακριβά τραπέζια της Ευρώπης.
-Στην Αϊτή οι ιθαγενείς προσπαθούν να επιζήσουν καλλιεργώντας βουνά με κλίσεις 45 βαθμών. Λένε ότι είναι εξόριστοι από τα χωράφια τους, τα πιό πλούσια του κόσμου. Αυτά τα χωράφια ανήκουν σε μια χούφτα ανθρώπων. Μοσχάρια στέλνονται εκεί από την Αμερική για βοσκή και από εκεί πάνε σε προνομιούχα εστιατόρια.
-Στο Μεξικό χωράφια που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς για καλαμπόκι τώρα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σπάνιων λαχανικών για τους Αμερικανούς. Το κέρδος είναι 20 φορές μεγαλύτερο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρώην αγροτών είναι τώρα χωρίς γη. Επειδή δεν μπορούν να συναγωνισθούν τις πολυεθνικές πρώτα νοικιάζουν τα χωράφια τους για να παίρνουν τουλάχιστον λίγα λεφτά. Το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουν για τις πολυεθνικές και τελικά γίνονται μετανάστες εργάτες ψάχνοντας για δουλειά για να ζήσουν την οικογένειά τους. Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αρκετές επαναστάσεις.
-Το 1975 στην Κολομβία τα καλύτερα χωράφια χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια λουλουδιών 18 εκατομμυρίων δολλαρίων. Τα γαρύφαλλα έδωσαν κέρδος 80 φορές περισσότερο από ότι έδινε το σιτάρι που υπήρχε πριν.
Δεν υπάρχουν αρκετά;
Τα καλύτερα χωράφια, ο καλύτερος φυσικός πόρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων κέρδους. Σε όλο τον κόσμο βρίσκουμε ένα συνεχές πρότυπο. Η γεωργία που ήταν κάποτε ο τρόπος που επιβίωναν εκατομμύρια αγρότες, τώρα έγινε μέσο παραγωγής για σπάνια, μη βασικά, αλλά κερδοφόρα προϊόντα για την καλά θρεμένη μειονότητα που μπορεί να τα αγοράσει. Αντίθετα με τους μύθους που κυκλοφορούν η τροφή μας δεν κινδυνεύει από τις πεινασμένες μάζες αλλά από τους «ευγενείς» που κερδίζουν από τον διεθνή και συγκεντρωτικό έλεγχο των τροφών και των φυσικών πόρων.

Η παραγωγή κρέατος είναι η επιτομή αυτού του συστήματος: «Το στάρι του φτωχού παίρνεται για να ταϊστεί η αγελάδα του πλούσιου», λέει ο διευθυντής του τμήματος διατροφής του ΟΗΕ. Αφού η ζήτηση για κρέας αυξάνεται τα πλούσια κράτη αγοράζουν περισσότερο και περισσότερο σιτάρι για να ταίσουν τις γελάδες και τα γουρούνια. Τα σιτηρά που κάποτε χρησίμευαν για την τροφή ανθρώπων τώρα πουλιώνται στον ψηλότερο πλειοδότη και αμέτρητοι άνθρωποι καταδικάζονται στην πείνα. «Ο πλούσιος μπορεί να συναγωνισθεί για το φαί του φτωχού, ο φτωχός δεν μπορεί να συναγωνισθεί καθόλου».

Στη «τελική Ειδοποίηση στον Καταναλωτή» ο John Powell γράφει: «Η τιμή των τροφίμων θα αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι η τιμή του σιταριού έχει πέσει κατά 50% από το 1973, που δεν έχει ακόμα επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων. Αλλά, ψάχνοντας για τους λόγους της αύξησης, μην ψάχνετε μόνο στους Άραβες και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση του πληθυσμού του τρίτου κόσμου. Ψάξτε στις πολυεθνικές που ελέγχουν την βιομηχανία τροφίμων με την βοήθεια των φίλων τους στη Κυβέρνηση, αλλά να θυμάστε ό,τι αυτό που τους απασχολεί είναι τα χρήματα, η εξουσία, η δύναμη κι όχι να ταΐσουν τους ανθρώπους. Ομως ενώ προσπαθούμε να αποτινάξουμε μύθους ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε απροστάτευτοι.

«Αφού όλη η κυριότητα της δημιουργίας έχει κληρονομηθεί από όλα τα δημιουργήματα. πως μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για ένα σύστημα στο οποίο ο ένας παίρνει τόσα πολλά και ο άλλος πεθαίνει για μια χούφτα σιτάρι» P. R. Sarkar

Πράγματι δεν είμαστε ανήμποροι, συζητώντας πως μια κοινωνία μπορεί να ευημερεί χωρίς ελλείψεις που επιφέρουν τον θάνατο και πως μπορεί να εδραιωθεί ο P. R. Sarkar αναφέρει «Μια αρμονική κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί κινητοποιώντας το ζωντανό πνεύμα αυτών που επιθυμούν να φτιάξουν αυτήν την ανθρώπινη κοινωνία, αυτοί στο μέτωπο μιας τέτοιας ηθικής κίνησης θα πρέπει να είναι αρχηγοί ηθικής ακεραιότητας που ο σκοπός τους δεν θα είναι η δόξα ή ο πλούτος ή η δύναμη αλλά τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινότητας»

Η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν οι άνθρωποι όταν λέω ότι δεν πρέπει να τρώω κρέας είναι «Γιατί δεν πρέπει να τρως κρέας;» Υπάρχουν μπόλικοι λόγοι για να μην τρεφόμαστε με κρέας -και όλα τα συναφή με αυτό, όπως τυριά, γάλα [βιομηχανοποιημένο] αλλαντικά κλπ- κάποιοι είναι λόγοι ευαισθησίας ή λόγοι υγείας ακόμη και λόγοι αντίστασης στην ισοπέδωση των ηθικών αξιών ακόμη και λόγοι επιβίωσης ή απλής αηδίας στο αίμα και στην σάρκα. Για να ακριβολογώ τρέφομαι με κρέας μη βιομηχανοποιημένο σε ποσοστό 9% τον χρόνο μετά από καθολική αποχή από αυτό πάνω από 25 χρόνια. Δεν προτείνω να χαλάσεις την βολή σου σχετικά με την κρεατοφαγία, αλλά ανάμεσα στο τρώω κρέας κάθε ημέρα και στο τρώω κρέας 10 φορές τον χρόνο βρίσκεται ένα ενδιαφέρον όσο και διασκεδαστικό παιχνίδι. Αν μάλιστα σου αρέσει να είσαι παίχτης τότε στο τραπέζι σου και στο τι μπαίνει στο σώμα σου παίζεται η υγεία σου -σωματική και νοητική- η ενέργεια σου και η δύναμη σου, επίσης η μακροζωία η ομορφιά και η αρμονία της ψυχικής ζωής σου.

Κάνε λοιπόν παιχνίδι!!!

 Ηω Αναγνώστου /2010 –  edwhellas.gr / miastala.com 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου