Χωρίς Βαρύτητα!

ΤΟ " nο Gravity Zone" αποτελεί το παιδί του ιστότοπου γνωστού ως "ενάντια στην επιπεδούπολη" (antidras.blogspot.gr). Με ορμητήριο αυτό το χώρο, ανοίγουμε τα φτερά μας για πτήσεις προς θαυμαστούς, παράξενους, φιλόξενους κι αφιλόξενους, μα σίγουρα θαυμαστούς ορίζοντες. Μακρινούς ή κοντινούς, "εσωτερικούς" κι εξωτερικούς. Μεταφέρουμε εδώ κι επιλεγμένα κείμενα, δικά μας κι όχι μόνο, από το παλιό μπλογκ. Το "παλιό μας σπίτι" θα συνεχίζει να μας φιλοξενεί και αυτό και να αποτελεί σημείο αναφοράς και για καινούργιες εδώ αναρτήσεις μας.
Η
υπέρβαση των ανθρώπινων όντων προς ανώτερα (κι άρα ποιοτικότερα) επίπεδα ύπαρξης αποτελεί, όπως το βλέπουμε εμείς, αποτέλεσμα των ιδιοτήτων εκείνων που συνιστούν το μεγαλείο του ανθρώπου: Απλότητα, Ανεξαρτησία Αντίληψης, Αμφισβήτηση των συλλογικά αποδεκτών καταστάσεων και παραστάσεων, Περιέργεια, Φαντασία, Εκστατική διαίσθηση, Εκστατικός Θαυμασμός. Κι εμείς σκοπεύουμε στο νέο εγχείρημά μας να αδράξουμε κι αυτές τις ποιότητες που διαμορφώνουν κι ανάλογες διαδρομές κι αφηγούνται ιστορίες για "περιοχές μυθικές ή απαγορευμένες" .
(Ποιοι άραγε ορίζουν τι είναι μύθος ή απαγορευμένο ή απρόσιτο για τις μάζες και πόσοι ακόμη κι αυτοαποκαλούμενοι ή θεωρούμενοι ως "επαναστάτες" ενστερνίζονται αυτές τις οδηγίες;)
Κάτι μέσα μας μάς τρώει να αιωρηθούμε πάνω απ'όλη την ακαμψία και στατικότητα και πάνω απ'όλες τις παρανοήσεις του κόσμου, χαράσσοντας ρότα για τη λεωφόρο των...άστρων! Κάνοντας και μια απαραίτητη στάση στο "Μπαράκι στην Άκρη του Γαλαξία", ωθούμενοι από μια αρχέγονη μέθη, για να γευτούμε παράξενα ελιξίρια, μεθυστικά κοκτέηλ αστρικής σκόνης, κοσμικής ακτινοβολίας και φλεγόμενα υπολείμματα αστρικών (κι όχι μόνο) συστημάτων, με παγάκια από την ουρά αλητήριων αστεροειδών.
Και για να καταφέρουμε αυτά κι ακόμη περισσότερα, πρέπει να αφήσουμε τη...βαρύτητα πίσω μας. Χωρίς να ξεχάσουμε να πατάμε και γερά στο έδαφος!

Bρίσκεστε σε "no Gravity Zone" λοιπόν! Γιατί είμαστε ονειροπόλοι και με αιτία:

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ (του ανιχνευτή)


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου.
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά, σε έλλειψη οξυγόνου και σε πλήρη μαρασμό;

Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!
Oνειροπόλοι είναι αυτοί που βλέπουν όσα οι πιο πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να δουν, γιατί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη βολή του δοσμένου, καθιερωμένου πλαισίου. Αυτοί που ανακαλύπτουν τις εικόνες πίσω από τις εικόνες ή ανοίγουν το δρόμο προς νέους κόσμους εκεί όπου οι παλιοί αργοπεθαίνουν και σβήνουν.
Αλλά αυτό έχει πάντα τίμημα και τις περισσότερες φορές πολύ σκληρό.
Ονειροπόλοι είναι κι αυτοί που συχνά οδηγούνται στο γλυκόπικρο καταφύγιο της μοναξιάς και στην τρέλα που επίσης συχνά συνοδεύει την "ιερή μέθη" τους. Αυτοί που, διόλου σπάνια, συντρίβονται κάτω από όλη την κακότητα, τη μικροψυχία και το φθόνο που ξεχειλίζει στον κόσμο.
Αλλά και αυτοί οι οποίοι σαν τους τρελούς αλήτες που σέρνονται από μια πλανεύτρα εσωτερική μούσα: "ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό' (να θυμηθούμε και τον Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του "on the road")

Και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι... " ο ταξιδιώτης παίρνει μονάχα ένα δρόμο. Ο ονειροπόλος τους παίρνει όλους. "(Julos Beaucarne)

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Μικρό χρονικό μιας προμελετημένης πτώσης



Πριν λίγες δεκαετίες η χώρα διέθετε μια ανθηρή κι ελπιδοφόρα ελαφριά βιομηχανία, με παρουσία δυναμική μέσα στους κόλπους της κοινωνίας!

Επιχειρήσεις όπως η φίρμα παιχνιδιών Λύρα, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η περίφημη ΧΡΩΠΕΙ, οι περιζήτητοι πλαστικοί σωλήνες του ομίλου Πετζετάκι, οι βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ κ.ά., η ΕΛΚΟ, η Μίσκο που εξήγαγε μακαρόνια και στην...Ιταλία, η Πιρέλι στα ελαστικά, η βιομηχανία υφασμάτων Πειραϊκή Πατραϊκή -με εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη- και η ΒΟΜΒΥΞ που συναγωνίζονταν μεγάλα ονόματα της ανάλογης διεθνούς αγοράς. Και άλλα πολλά αξιόλογα παραδείγματα.
 Υπήρχε ακόμη και μια αξιόλογη βιομηχανία οχημάτων που είχε, μάλιστα, τις προοπτικές να καλύπτει ως ένα ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς μέχρι τις μέρες μας: η Alta, η BIOPLASTIC-S.A. , η NAMCO, η ΕΛΒΟ, η ΒΙΑΜΑΞ...


Και μέχρι το'80 η χώρα θεωρούνταν βιομηχανική. Και ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά! Ως την έλευση των "σοσιαλιστικών" πακέτων "οικονομικού εκσυγχρονισμού" κι "επιδοτήσεων" κι ανεξέλεγκτων παροχών...

 Μια χώρα που αλώθηκε εκ των έσω  με "αναπτυξιακά οράματα". Κι όπου κάποιοι φρόντισαν, με μια σειρά χειρισμών, να την αποβιομηχανοποιήσουν. Επίσης, δρομολογήθηκε  - και με την είσοδο στην ΕΟΚ- το να επιδοτούνται οι αγρότες ώστε να ΜΗΝ καλλιεργούν και να θάβουν τα προϊόντα των καλλιεργειών τους. Όσα έτρεφαν τους ανθρώπους αυτού του τόπου, εδώ κι αιώνες, άρχισαν ξαφνικά να μπαίνουν στο στόχαστρο! Δεν είναι καθόλου τυχαίο το εξής: Στο διάβα του χρόνου οι αγρότες επιδοτήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια να καλλιεργούν...ακακίες, που είναι τελείως άχρηστες διατροφικά! Κι ενώ η ευρωπαϊκή εντολή για εκρίζωση των αμπελιών -Απαγόρευση καλλιεργειών από Ε.Ε. Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση!- αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οργανωμένου σχεδιασμού κατάλυσης της αυτάρκειας του τόπου, που εισάγει στις μέρες μας ως και σκόρδα, έως και...λάδι από τη Γερμανία!

Μεγάλα εγχώρια καταστήματα, όπως το "Μινιόν" και ο "Κατράντζος", υπέστησαν εμπρησμό, για να εγκατασταθούν εντός των πόλεων ξένα πολυκαταστήματα. Με τα γερμανικά και γαλλικά να έχουν την τιμητική τους.


 Παράλληλα: η διακοπή των τραπεζικών δανείων, οι διαρκείς αλλαγές του φορολογικού συστήματος, η έφοδος των "ελεγκτικών μηχανισμών" που επέβαλαν διαδοχικά και τελείως παράλογα πρόστιμα μέχρι να κλείσουν τις κερδοφόρες ως τότε επιχειρήσεις ως "προβληματικές" ή ό,τι άλλο μπορούσαν να τους προσάψουν και η επιδότηση σε επιχειρηματίες να μεταφέρουν την έδρα και τις παραγωγικές τους εργασίες εκτός χώρας...Οδήγησαν στο επιθυμητό για κάποιους, εντός κι εκτός Ελλάδος, κι αναπόφευκτο για την εγχώρια οικονομία αποτέλεσμα:

 Περίπου 50.000 μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις ξεπουλήθηκαν σε πολυεθνικές - η γνωστή, για παράδειγμα, SIEMENS "κατάπιε" τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου ηλεκτρικών ειδών-  ή αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Κάποιες απ'αυτές που έχουν απομείνει, μετρούν δυστυχώς αντίστροφα.
 Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τελείως αναίτιου ξεπουλήματος της κερδοφόρας βιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: το'90 κι επί πρωθυπουργίας κ.Μητσοτάκη, πουλήθηκε στην ιταλική Caltsestrutsi, με τον αρμόδιο υπουργό κ.Μάνο να δηλώνει αοριστολογίες τύπου ότι αν δε γινόταν αυτό η τσιμεντοβιομηχανία θα έπαυε να είναι κερδοφόρα. Τελικά ο ιταλικός όμιλος κατέρρευσε οικονομικά, καθώς βρέθηκε μπλεγμένος και με την "Κόζα Νόστρα" - η ιταλική μαφία- και η πρώην ελληνική τσι­μεντοβιομηχανία, με ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου, εξαγορά­στηκε από την κοινοπραξία Blue Circle , η οποία λίγο αργότερα πουλήθηκε στη γαλλική Lafarge. Και σήμερα αποτελεί απλά μία μικρή θυγατρική του γαλλικού ομί­λου, με συρρικνωμένη την παραγωγή και λειτουργώντας πιο πολύ ως εμπορικό υποκα­τάστημα…

Κι έτσι φτάσαμε στις μέρες ετούτες. Όπου έχουν περάσει την είσοδο στην κόλαση της ανεργίας πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι και με πλήθος υποαποσχολούμενων ή συμβασιούχων με όρους μισθωτής ομηρίας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η ανεργία πλέον στους νέους αγγίζει ή και ξεπερνά το τρομαχτικό 60%!.
 Οι τράπεζες, που ανακεφαλοποιούνται με πακτωλούς χρημάτων του ανελέητα φορολογούμενου λαού, έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού στον επιχειρηματία. Κι απ'την άλλη, εκτός ελληνικού "στρατοπέδου", οι γερμανικές για παράδειγμα επιχειρήσεις δανείζονται με μέσο επιτόκιο της τάξης του 1,5%, ενώ απολαμβάνουν και σημαντικότατες φοροαπαλλαγές.

Η δήθεν ανάπτυξη της οικονομικής στην ουσία καταβαράθρωσης γιγαντώθηκε με την είσοδο  της χώρας στο "σκληρό ευρώ", με τα πλαστά στοιχεία του κ.Σημίτη και των επιτελών του. Και τη ληστρική αντιστοιχία του ενός ευρώ με 341 δραχμές! Ώστε και η οικονομία του τόπου να απωλέσει το εργαλείο της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος σε περίοδο σοβαρής κρίσης. Κι επομένως της ανταγωνιστικότητας στις αγορές.

 Μια χώρα που δέχτηκε εισβολή από τα προϊόντα Ευρωπαίων "συμμάχων" κι όχι μόνο.
 Μια χώρα που είδε να συρρικνώνεται η διατροφική της αυτάρκεια.
 Μια χώρα με απίστευτη ποικιλομορφία μικροκλιμάτων που προσφέρονται για πλείστες καλλιέργειες: από αρκτικά βατόμουρα έως μπανάνες. Και με μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών σε όλο τον κόσμο.
Ένα πολύ μικρό μόνο παράδειγμα: Το ελληνικό Γκότζι κατακτά τον κόσμο και ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Οι μεγαλο-σχεδιαστές των "πρότζεκτ" έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για τον τόπο. Ίσως από πολύ καιρό πριν τις ημέρες που βιώνουμε σήμερα. "Εκσυγχρονίζοντας" κι "εξορθολογίζοντας" τα οικονομικά του τόπου. Μέχρι πτώσεως, σε βαθμό εξόντωσης, της  κοινωνίας του και καταστροφής της οικονομίας του.


Ο Ένοικος...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου